Manegewedstrijden (F-, S- en vaardigheidsproeven)

Zin om te laten zien wat je geleerd hebt? Doe mee met onze wedstrijddagen voor manegeruiters! Tijdens deze dagen kun je op een manegepaard of -pony meedoen aan speciale dressuur-, spring- en vaardigheidsproeven voor manegeruiters.

F-proeven

Zodra je zelfstandig kunt paardrijden, mag je meedoen aan de F-proeven. Dit zijn dressuurproeven waarbij je beoordeeld wordt door een jury. De jury schrijft de cijfers en beoordeling op een protocol dat je na afloop mee naar huis krijgt, samen met een vaantje als aandenken.

Wanneer je gemiddeld een 6 of hoger schoort op alle onderdelen, krijg je een promotiepunt. Als je genoeg promotiepunten hebt (2 bij F1 en F2, 4 vanaf F3), promoveer je naar een hoger niveau. De F-proeven beginnen bij de F1 en lopen tot F20. Bij de even proeven hoort ook een theorie-examen.

Voor kinderen tot en met 13 jaar zijn er speciale F-proevendagen voor F1 en F2 en dagen voor F3 en hoger. Voor ruiters van 14 jaar en ouder zijn er F-avonden op zaterdagavond. Hier strijden alle niveaus (ook F1 en F2) tegen elkaar voor een schaal bitterballen.

Benieuwd naar het verloop van een F1- of F2-dag? Download de flyer met alle informatie hier.

Vaardigheid

Naast de F-proevendagen, organiseren we ook wedstrijddagen voor vaardigheid en springen (S-proeven). Vaardigheid draait om balans, behendigheid en samenwerken met je paard: je laat dan enkele manegefiguren uit de dressuur zien, afgewisseld met slalommen, over balkjes draven en door poortjes rijden. De vaardigheidsproeven bestaan uit drie niveaus: Vaardigheid 1, 2, en 3. Je mag meedoen met de vaardigheidswedstrijden als je een promotiepunt hebt in de F3.

Springen (S-proeven)

In de S-proeven draait het niet alleen om foutloos het parcours springen, maar kijkt een jury ook naar je houding, zit en de manier waarop je rijdt. De S-proeven lopen van S30 tot en met S90, waarbij het cijfer staat voor de hoogte van de hindernissen in centimeters. Je begint dus met lage hindernissen van 30 centimeter. S-proeven mag je rijden als je twee keer Vaardigheid 1 gehaald hebt.

 

Zitcompetitie

Jaarlijks doen we namens Manege Zwolle mee met de Harry’s Horse zitcompetitie!
Tijdens de zitcompetitie worden de ruiters beoordeeld op houding en zit. Wil jij ook mee doen? Overleg dit met je eigen instructeur!

Welke categorieën zijn er?

 • Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
 • Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
 • Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
 • Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:

 • Onafhankelijke zit van de ruiter
 • Balans van de ruiter
 • Houding van de ruiter
 • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
 • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
 • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
 • Algemene indruk